VR:n sarjaliput käytettävämmiksi

Vinkkejä VR:n lippujen käytettävyyden parantamiseen

Originally posted .

HUOM: Teksti perustuu vuoden 2015 tilanteeseen, ja tämän jälkeen VR on muuttanut käytäntöjään lippujen toimitusmuodon ym. suhteen.

VR toimittaa sarjalippunsa kymmensivuisena PDF-tiedostona, jossa on yksi lippu per sivu. Moni matkustaja käyttää kyseistä tiedostoa matkustaessaan sellaisenaan, ja ongelmia syntyy mm. siitä, että ei muisteta mitä lippuja on käytetty ja mitkä ovat käyttämättömiä. Vika on VR:n (todella surkeasti toteutettu palvelu), mutta asiakas voi tehdä jotain tilanteen helpottamiseksi.

Pari vinkkiä, eli miten ite handlaan liput:

10 sivua kymmeneksi sivuksi

Aivan ensimmäiseksi pilkon 10-sivuisen PDF:n kymmeneksi yksisivuiseksi tiedostoksi. Tämä onnistuu esim. Linuxeissa poppler-utils -paketista löytyvän pdfseparate -työkalun avulla, esimerkiksi komento

pdfseparate e-lippu.pdf vr-hki-tre-160416-%d.pdf

pilkkoo e-lippu.pdf-tiedoston yhden sivun paloiksi, jotka on nimetty muotoon vr-hki-tre-160416-[sivunumero].pdf)

Esim. Debian/Ubuntu-jakeluissa voit asentaa em. paketin komennolla sudo apt-get install poppler-utils.

Mac OS X:ssä Previewissä voi pilkkoa PDF:n käsin, ks. HowtoGeekin artikkeli, erityisesti kohta “Split a PDF”.

Windowsillekin varmaan on joku työkalu, mutta en osaa nimetä…

Tiedostojen nimeäminen

Edellisessä esimerkissä näkyykin, että nimeän liput siten, että tiedostonimestä selviää väli, jolle ko. lippu kelpaa (HKI-TRE, eli Helsinki-Tampere)

Esimerkissä käytetty päivämäärä (160416, 16.04.2016) viittaa lipun voimassaolon päättymispäivään: näin pystyn avaamatta lippua seuraamaan, että käytän kaikki liput ennen voimassaoloajan päättymistä

Koska pääsääntöisesti käytän lippuja aina pareittain: aamulla meno, ja illalla paluu, pystyn sivunumeron avulla yleensä tarkistamaan, että olen käyttämässä nyt oikeaa lippua (ks. alta “Käytettyjen lippujen seuraaminen”).

Liput aina saatavilla

Lopuksi kopioin liput Google Driveen “liput” -kansioon - nyt liput ovat aina saatavilla, riippumatta laitteesta joka minulla on edessäni, jotkin laitteet antavat jopa tallentaa liput siten, että ovat käytettävissä offline-tilassa, eli jos/kun junan netti ei toimikaan.

Tässä toki kukin voi käyttää sitä tallennustapaa, jonka kokee itselleen mielekkääksi: laitteen oma muisti, Dropbox, em. Google Drive, tai jokin ihan muu.

Käytettyjen lippujen seuraaminen

Aina kun konduktööri on lukenut lipun (= olen käyttänyt lipun), siirrän sen saman “liput”-kansion alle hakemistoon “käytetyt” - nyt tiedän, että mitkä liput olen käyttänyt, ja minkä verran käyttämättömiä on jäljellä

Feedback / comments?

Either, send e-mail of ping at Mastodon (mastodontti.fi/@ypcs.