De Grönas politiska program

De Grönas politiska program

Godkänt på partimötet 22.5.2022

Inledning

De Gröna söker tillsammans svar på dagens och morgondagens utmaningar. Vi behöver lösningar i format som passar såväl den enskilda människan som hela mänskligheten. Globala händelser får följder som överskrider statsgränserna. De Gröna främjar en hållbar framtid genom att modigt styra världen i en riktning som står i samklang med våra gemensamma värderingar.

Finland har ett flertal styrkor som hjälper oss också i vår tid. Vi har en i internationellt perspektiv stabil välfärdsstat, en levande demokrati, en hållbar ekonomi och en fungerande jämlikhet, som sammantagna skyddar oss för en mängd stötar. För ett litet land som Finland är ett tätt samarbete på europeisk och internationell nivå ett livsvillkor.

Finland, Europa och världen har råkat ut för en kris efter en annan. De barn som fötts vid millennieskiftet har under hela sin tillvaro hittills fått uppleva stora omvälvningar, från eurokris till pandemi och krig.

Trots att nya kriser uppenbarat sig har de gamla inte försvunnit någonstans. Vår planets bärkraft prövas fortfarande av klimatkrisen, den biologiska mångfalden är hotad och naturresurserna krymper. Våra samhällen dras med problem som ojämlikhet och missämja.

Mitt i detta tumult behövs det ändå ett nytt slags uthållighet, det vill säga krisuthållighet. Vi ska värna om Finlands traditionellt starka sidor, men samtidigt måste vi klara av att förnya oss.

Vi är redo att förnya samhällets strukturer och verksamhetsformer. Vi fattar våra beslut på basis av forskning och verifierad kunskap, på basis av starka värderingar, och vi lyssnar på vad folk har att säga. När omständigheterna omkring oss förändras eller om vi nås av ny kunskap så tvekar vi inte att omvärdera våra ståndpunkter.

De gröna lösningarna är särskilt aktuella idag. Värmepumpar och vindkraft hjälper Finland att lösgöra sig från fossilberoendet med dess ryska förtecken. En högklassig utbildning är den bästa medicinen mot främmande makters påverkningsförsök. Man har över partigränserna börjat förstå att människor som flyr undan krig behöver hjälp. Allt fler ser värdet i högklassiga mentalvårdstjänster.

Det politiska programmet speglar de saker vi vill främja under valperioden 2023–27. Det är baserat på vårt principprogram, som i sin tur speglar de gröna värdena och målsättningarna på lång sikt. Det politiska programmet skapar grunden för riksdagsvalprogrammet och för regeringsförhandlingarna.

Vårt uppdrag kan indelas i sju olika helheter. Vi vill:

  1. stoppa utarmningen av naturen, bygga ett klimatpositivt Finland och övergå till en cirkulär ekonomi;
  2. utveckla välfärdstjänsterna, minska på fattigdomen och förstärka tryggheten i alla situationer;
  3. göra ekonomin starkare och hållbarare, förbättra sysselsättningen och göra arbetslivet smidigare i olika livssituationer;
  4. förbättra utbildningen på alla nivåer, förstärka folks möjligheter att delta, och satsa på kultur;
  5. främja jämställdhet och likställdhet samt förstärka rättsstaten och de mänskliga rättigheterna;
  6. stöda städernas och olika områdens livskraft, göra resorna och maten hållbar samt förbättra djurens rättigheter; och
  7. fördjupa det europeiska och globala samarbetet, trygga Finlands säkerhet och främja skapandet av en mer stabil värld

I en demokrati baseras besluten på att olika åsikter möts och jämkas samman. Förverkligandet av De Grönas program påverkas också av den ekonomiska situation som råder för tillfället, många av programmets punkter tar flera valperioder att genomföra.

Vi vill inte lämna en ekologisk, ekonomisk eller välfärdsskuld till kommande generationer. Samhället måste i god tid förbereda sig inför tydliga utvecklingstrender, sådana som att befolkningen åldras och urbaniseringen fortskrider.

Också då det stormar måste vi se till att alla hänger med. Därför vill vi garantera att omställningen i samhället genomförs rättvist och tryggt så att ingen hamnar på efterkälken.

De Gröna vill vara ett parti för hela Finland. Var och en kan vara en del av lösningen. För att bygga ett hållbart Finland behövs ett lag med över fem miljoner människor.

Alla behövs, och alla är välkomna. Tillsammans ska vi märka ut stigen mot framtiden så den istället för hot erbjuder hopp.

En livskraftig natur och ett stabilt klimat

Vi värnar om naturens mångfald och skyddar miljön

Människan utgör en del av naturen och är totalt beroende av den. Naturens mångfald har också ett egenvärde och det är vår uppgift att se till att naturen kan blomstra. Därför måste utarmningen stoppas. De Gröna vill skydda vårt lands naturliga skogar, kärr och vattendrag. Den natur som förstörts och försvagats måste återställas och naturen bör bli en mer betydande faktor också i städerna. Skyddet av miljön måste bli avgörande i all mänsklig verksamhet, till exempel inom byggande och i samband med gruvprojekt. Ren luft och rent vatten är värdefulla naturresurser, som vi bör värna om tillsammans.

Vi utvidgar naturskyddet märkbart och räddar de naturliga skogarna, kärren och vattendragen.

Vi förbättrar skyddet av utrotningshotade arter

Vi skyddar naturen och förbättra trivseln i städerna

Vi förstärker miljöförvaltningen och -rätten

Vi utnyttjar ekonomisk styrning med avsikt att stärka naturkapitalet

Vi förstärker gruvlagen så att den skyddar naturen och tryggar de lokala invånarnas rättigheter

Vi förbättrar vattenskyddet

Vi gör omställningen till ett klimatpositivt Finland rättvis och ökar energiproduktionen så vi blir självförsörjande

Det är bråttom att ta itu med klimatkrisen och minska på fossilberoendet. Finland har redan lyckats minska på sina utsläpp, men mycket återstår ännu att göra. Därför bör vi påskynda övergången till en klimatpositiv ekonomi och se till att övergången är rättvis. De Gröna vill så snabbt som möjligt frigöra Finland från fossila importerade drivmedel genom att intensifiera investeringarna i inhemsk och hållbar energi, i energisparåtgärder samt energieffektivitet. De olägenheter som orsakas klimatet bör synas i priset för verksamheten i enlighet med principen att nedsmutsaren betalar. Vi knyter samtidigt samman jämlikhetsaspekter med klimatarbetet och stöder medborgarnas hållbara val så att var och en har möjlighet att leva hållbart oberoende av exempelvis ifrågavarandes ekonomiska ställning eller bostadsort. Vi väljer effektiva och hållbara klimatlösningar som skapar export och arbetsplatser.

Vi stärker Finlands klimatmålsättningar och försnabbar klimatarbetet

Vi värnar om att omställningen är rättvis för var och en genom att se till att alla människogrupper bemöts rättvist.

Vi stärker energisäkerheten och försnabbar energiomställningen

Vi värnar om kärnkraftssäkerheten eftersom en hållbar energipalett inbegriper kärnkraft.

Vi övergår till cirkulär ekonomi och sänker konsumtionen av naturresurser till en rimlig nivå

I en cirkulär ekonomi använder man naturresurser effektivt och sparsamt genom att se till att alla material är i användning så länge som möjligt. Varor och råvaror delas, hyrs, repareras och omformas. De Gröna vill ta potentialen i den cirkulära ekonomin i bruk för att skapa välstånd och lösa hållbarhetskrisen som beror på överkonsumtion. När vi främjar den cirkulära ekonomin ska vi använda oss av ekonomiska styrmedel, innovationer och av marknaden. Samtidigt skapar vi nya näringsgrenar och arbetsplatser. I takt med förnyelsen kan vi bygga ett samhälle, där vi har mera tid och mindre prylar och skräp.

Vi förbättrar materialeffektiviteten och minskar på förbrukningen av naturresurser

Vi främjar effektiva åtgärder för cirkulär ekonomi inom EU

Vi tar i bruk ekonomisk styrning för att främja den cirkulära ekonomin

Människor som mår bra

Vi stöder barnens, ungdomarnas och familjernas välmåga

I ett barn- och familjevänligt Finland ser vi till att barnens rättigheter uppfylls och stöder familjer i olika situationer redan före barnet har fötts. Satsningarna på barnens och familjernas välmående är viktiga för att minska skillnaderna i välfärd och hälsa. De Gröna vill att man tar tag i utmaningarna redan i ett tidigt skede och snabbt erbjuder hjälp. Vi vill trygga ett sömlöst samarbete mellan välfärdsområdena och kommunerna. Vi vill också säkra att tjänsterna beaktar familjernas mångfald och stöder folk att skaffa det antal barn de själva önskar. Var och en är förtjänt av en god barndom och ungdom.

Vi stöder föräldraskapet och barnfamiljerna i deras vardag

Vi stöder folk att förverkliga sina drömmar om att skaffa barn

Vi ser till att barnens rättigheter förverkligas

Vi bekämpar marginaliseringen av unga och förstärker deras möjligheter till deltagande

Vi tar hänsyn till familjernas mångfald när det handlar om förmåner och tjänster som är bundna till föräldraskapet

Vi utvecklar social- och hälsovårdstjänsterna samt förstärker folks möjligheter till deltagande

Till den finländska välfärdsstatens löften hör att människor får en human och effektiv hälsovård oberoende av sin livssituation och bostadsort. Hälso- och välfärdsskillnaderna bland finländarna har dock vuxit. Vi Gröna vill vända den riktningen. Det görs framför allt genom att förbättra de offentliga tjänsterna på basnivå så att ingen riskerar att gå miste om dem. För att använda finansieringen av social- och hälsovårdstjänsterna effektivt och för att säkerställa en likställd tillgänglighet måste tyngdpunkten läggas på förebyggande åtgärder och på främjande av hälsa och välfärd. Det är skäl att ta den mentala hälsan på lika stort allvar som den fysiska hälsan. Vi anstränger oss också för att komma åt de grundläggande orsakerna till problem med den mentala hälsan och göra samhället mindre prestationsinriktat.

Vi hjälper folk att tillägna sig hälsosamma levnadsvanor, förebygga sjukdomar och främja en tidig diagnosticering

Vi åtgärdar personalbristen inom social- och hälsovårdsbranschen och stöder anhörigvårdarna

Vi använder finansieringen av social- och hälsovårdstjänsterna effektivt

Vi genomför terapigarantin och skapar lågtröskeltjänster för mental hälsa på basnivå i hela Finland.

Vi tryggar en human vård av de äldre och stöder hemmaboendet

Vi tryggar de handikappades möjligheter till ett självständigt liv, delaktighet i samhället och rätten att bestämma i ärenden som berör dem själva.

Vi förbättrar sexual- och reproduktionshälsan

Vi avskaffar bostadslösheten senast 2027

Vi minskar missbruks- och penningspelskadorna och sänker tröskeln för att söka hjälp

Vi förstärker patienternas möjlighet till deltagande i sin egen vård

Läs mera i De Grönas äldrepolitiska program (2020)

Vi minskar på fattigdomen och tar steg mot en basinkomst

För De Gröna är en minskning av fattigdomen en av de viktigaste politiska uppgifterna. Hur jämnt välmågan är fördelad och hur de mest utsatta människorna bemöts är ett sätt att mäta hur väl vår välfärdsstat har lyckats. Socialskyddets uppgift är att lyfta folk ur deras fattigdom och fungera som ett skyddsnät när livssituationen snabbt förändras. Den basinkomst vi redan länge har propagerat för skulle lösa många av problemen som uppstår när man jämkar mellan bidragsfällor och förmåner. En garantiinkomst och automatisering av förmånerna skulle vara ett steg mot en basinkomst. Vår målsättning är att på nytt göra utkomststödet till ett på riktigt tillfälligt och sista stöd.

Vi tar steg i riktning mot en basinkomst

Vi minskar på fattigdomen genom snabbverkande åtgärder

Vi förebygger överskuldsättning och underlättar den skuldsattas situation

Läs mera om De Grönas socialskyddsprogram (2022)

Vi skapar en likställd pensions- och utkomsttrygghet för alla former av arbete

Det nuvarande inkomstrelaterade arbetslöshetsstödet försätter löntagarna i en ojämlik situation beroende på huruvida de hör till arbetslöshetskassan. Förtjänstskyddet finansieras ändå huvudsakligen genom den arbetslöshetsförsäkringspremie som alla löntagare betalar. Problemet bör åtgärdas genom att bevilja alla inkomsttagare förtjänstskydd om ansökan föregås av en arbetslöshetsperiod som uppfyller arbetsnärvarovillkoren. Vi vill också värna om pensionssystemets hållbarhet och rättvisan i systemet.

Vi förnyar förtjänstskyddet och gör det mer sporrande och rättvist

Vi möjliggör intjäning av förtjänstskydd och pension oberoende av arbetets art.

Vi värnar om pensionssystemets hållbarhet samt rättvisan mellan olika generationer och kön.

En jämlik utbildning och en blomstrande kultur

Vi ser till att utbildningen i Finland igen blir bäst i världen

För en stor del av barnen och de unga i Finland går det bra, även om förväntningarna kan vara högt ställda och trycket på framgång vara starkt. En del av de unga riskerar ändå att falla igenom skyddsnätet – och marginaliseras. De Gröna vill säkerställa att varje barn får åtnjuta en högklassig förskola, en grundläggande utbildning och ges det stöd som behövs under hela utbildningstiden. De unga bör få utrymme och stöd att välja olika stigar i sitt liv, att söka och ändra riktning och få en tillräcklig utbildning för att komma in på arbetsmarknaden. Finansieringen av utbildningen bör tryggas för jämlikheten inom utbildningen får inte vara avhängig av utbildningsanordnarens ekonomiska situation. Utbildning är en placering med hjälp av vilken vi bygger framtiden.

Vi finansierar och utvecklar utbildningen långsiktigt

Vi ökar permanent finansieringen baserad på antalet studerande inom andra stadiets utbildning

Vi effektiverar åtgärderna för att minska på inlärningsskillnaderna

Vi förbättrar elevvården och elevstödet på alla utbildningsnivåer

Läs mera i De Grönas utbildningspolitiska program (2018) samt barn- och ungdomspolitiska program (2021)

Vi tryggar högskolornas verksamhetsförutsättningar och gör bildningen igen till kärnan inom högskolepolitiken

Tack vare högklassig utbildning reste sig Finland ur materiell knapphet och blev en av världens mest framgångsrika nationer. En utvecklad kompetens, vetenskap och forskning är viktiga kapital för Finland. De Gröna vill trygga den avgiftsfria högskoleutbildningen och en stabil, tillräcklig och förutsägbar finansiering av forskningen. Vi vill höja den finländska utbildningsnivån, förbättra inlärningsresultaten och högskoleutbildningen, och lyfta forskningen till internationell toppnivå. Vi bör svara på utbildningstörsten och de föränderliga behoven inom arbetslivet genom att möjliggöra ett kontinuerligt lärande. Rätten att lära sig och få undervisning genom hela livet tillhör alla oberoende av bakgrund och livssituation.

Vi ökar grundfinansieringen av högskolorna permanent och förnyar systemet så att det uppmuntrar till högklassig undervisning och forskning.

Vi gör det lättare att komma in på högskolor

Vi möjliggör studier på heltid

Vi försvarar studiernas avgiftsfrihet

Vi ökar det kontinuerliga lärandet

Läs mera om De Grönas utbildningspolitiska program (2018)

Vi förstärker konstens och kulturens ställning

Förutom ett egenvärde har konsten och kulturen betydande positiva följder. Det gröna kulturlivet är till nytta för såväl hälsan, välmågan, ekonomin, sysselsättningen som samhällets stabilitet och folks delaktighet. För De Gröna är det viktigt att vetenskapen och kulturen blomstrar i Finland. Vi försvarar konstens frihet och egenvärde samt mångsidiga och lättillgängliga kulturtjänster. Kulturlivet ska ses också som en lokal kraftfaktor.

Vi genomför en betydande nivåhöjning av statens konst- och kulturbudget

Vi utnyttjar chanserna i den kreativa ekonomin

Vi förstärker de ekonomiska förutsättningarna för att göra konst

Läs mera om De Grönas kulturpolitiska program (2022) och kunskapspolitiska program (2021)

Vi förbättrar möjligheterna att utöva hobbyer och förstärker medborgarsamhället

Fritiden spelar en viktig roll för människors välmåga. De Gröna vill att tröskeln för att stiga in i ett bibliotek, en simhall eller en konsertsal ska vara låg för var och en. Vi vill försäkra oss om att den ekonomiska situationen inte utgör ett hinder för att uppleva kultur eller handikapp ett hinder för att utöva idrott. Vi vill att varje ungdom har åtminstone en kär hobby. Vi bör värna om organisationers och medborgarrörelsers verksamhetsförutsättningar för delaktighet börjar på gräsrotsnivå.

Vi säkerställer de ungas möjligheter att utöva hobbyer

Vi främjar biblioteken som samlingsplatser och som förstärkare av demokratin

Vi uppmuntrar alla människor att utöva motion

Vi stärker likställdheten mellan människor som skapar och utövar kultur på egna villkor

Vi förbättrar verksamhetsförutsättningarna för medborgarsamhället

En hållbar ekonomi och ett rättvist arbetsliv

Vi förnyar ekonomin och gör beskattningen grönare

Ekonomin bör stöda folks välmåga och den sociala rättvisan samt rätta sig efter de gränser för bärkraften som miljön sätter. Att finansiera välfärdssamhället och de gröna investeringarna förutsätter en stark offentlig ekonomi. De Gröna vill göra strukturella reformer så att den offentliga ekonomins hållbarhet kan säkras och vi också klarar oss ur kommande kriser. Vi bekämpar skattesmitning och gör beskattningen rättvisare så att den krymper inkomst- och förmögenhetsskillnaderna. Beskattningen bör ligga på en nordisk nivå för att trygga finansieringen av välfärdsstaten och systemet bör reformeras så att den gröna omställningen försnabbas.

Vi förstärker statsekonomin och får bukt med ökningen av skuldsättningen, men på ett sätt som samtidigt möjliggör ekologiska och sociala investeringar

Vi gör Finland till en stormakt inom gröna investeringar

Vi förbättrar långsiktigt den offentliga sektorns produktivitet

Vi förnyar beskattningen så den blir hållbarare och mer rättvis

Vi bekämpar skattesmitning och aggressiv skatteplanering

Vi gör kapitalbeskattningen mer rättvis

Vi förnyar fastighetsbeskattningen

Läs mera om De Grönas vägkarta över ekonomi och sysselsättning (2019)

Vi förbättrar förutsättningarna för företagande och investerar i innovationer

Företagande och skapande av nytt ger arbete och välmåga. De små och medelstora företagen spelar här en särskilt viktig roll. Därför vill De Gröna förbättra förutsättningarna för företagande och främja fungerande marknader. Vi ökar finansieringen av forskning, utveckling och innovationer så att vi kan utveckla nya lösningar på framtidens utmaningar. Också de offentliga upphandlingarna ska göras med avsikt att försnabba den gröna omställningen och ibruktagandet av nya lösningar.

Vi försnabbar utvecklingen och ibruktagandet av innovationer

Vi försnabbar uppkomsten av nya arbetsplatser i synnerhet i små och medelstora företag

Vi främjar öppen konkurrens och en fungerande marknad

Vi utvecklar den offentliga upphandlingen

Vi ökar sysselsättningen och gör arbetslivet flexiblare i olika livssituationer

Det är viktigt för ekonomin och den mänskliga välmågan att så många som möjligt har chans att utföra betydelsefullt arbete och vara med och bygga upp samhället. Sysselsättningsgraden bland dem i arbetsför ålder bör höjas till 80 procents nivå. De pensionerades möjligheter till deltidsarbete bör ökas. De gröna vill förbättra chanserna till sysselsättning för de människor som befinner sig i ett utsatt läge på arbetsmarknaden. Samtidigt gör vi det lättare att förena arbete och familj och ökar folks möjligheter att bestämma över sin egen arbetstid. Arbetslivet och -marknaden bör förnyas och bli rättvisare så att de bättre svarar mot olika människors och företags behov.

Vi gör arbetslivet flexiblare så att det bättre beaktar olika slags livssituationer

Vi gör det lättare att förena familj och arbete eller studier

Vi förbättrar välbefinnande i arbetet

Vi ökar den utbildnings- och arbetsrelaterade invandringen samt förbättrar sysselsättningen bland dem som invandrat till Finland.

Vi ökar de lokala avtalen inom ramen för arbetsvillkoravtalssystemet

Läs mera om De grönas arbetspolitiska linjedragning (2021)

En trygg och likställd rättsstat

Vi främjar jämlikhet, likställdhet och människans frihet att vara sig själv

All samhällelig verksamhet måste vara baserad på respekt för de mänskliga rättigheterna. De Gröna är ett feministiskt, antirasistiskt parti som stöder likställdhet. Vi eftersträvar frihet för alla att vara sig själva och vill nedmontera samhällsstrukturer som orsakar ojämlikhet. Speciellt ska vi stöda de människor vars möjligheter är kringskurna av fördomar, svåra omständigheter, en svag socioekonomisk ställning eller bakgrund. Ingen enskild egenskap får i samhällets ögon definiera individens värde eller mänsklighet. Jämlikhet är en del av den finländska berättelsen. Vi fortsätter främja den, arbetet är ännu på hälft.

Vi främjar jämlikhet mellan könen i samhället och i arbetslivet

Vi ingriper effektivt då våld förekommer i nära relationer

Vi tryggar alla människors delaktighet och främjar hinderfrihet och tillgänglighet

Vi bekämpar hatprat, systematisk trakassering och svartmålning

Vi stärker svenskans och de andra minoritetsspråkens ställning

Vi förbättrar samernas rättigheter

Vi agerar aktivt för att minska rasismen och öka samförståndet mellan olika världsåskådningar

Vi säkerställer alla rätten att bestämma över sin egen kropp, och erkänner könens mångfald

Vi skapar rättvisa och humana regler för invandringen

Finland är ett mångkulturellt land som bör respektera de mänskliga rättigheterna. Att människor rör sig över gränserna ser De Gröna inte som ett hot utan som en naturlig del av dagens värld. Vi vill att de som bor här på ett äkta sätt är en del av samhället, att de kan studera, sysselsätta sig och uppleva sig vara välkomna. Vi anser att grunden för integrationspolitiken utgörs av invandrarnas rättigheter och skyldigheter och vi vill öka beredskapen att ta emot invandrare i vårt samhälle. Integrationen av invandrarna bör stödas och den icke-delaktighet som papperslöshet orsakar bör motarbetas samtidigt som vi skapar fler lagliga rutter att söka skydd.

Vi genomför en helhetsförnyelse av utlänningslagen utifrån de mänskliga rättigheterna, där särskilt barnets bästa, tryggande av familjelivet samt rätten att studera och arbeta beaktas.

Vi stöder språkinlärning i samband med integrationen

Vi bekämpar papperslöshet och underlättar situationen för de papperslösa som redan vistas i landet.

Vi försvarar grunderna för rättsstaten och värnar om människors trygghet

Ett gott liv bygger på en känsla av trygghet och rättvisa. Trygghet skapas inte bara av att vi avvärjer yttre hot mot vårt samhälle utan också inre sönderrivande krafter bör motarbetas. De Gröna vill säkerställa att hjälp fås snabbt i ett nödläge. Var och en ska ha en äkta möjlighet att söka och få rättvisa i vårt rättssystem. Vi ska motarbeta differentieringen i samhället och bryta spiralen som skapar missgynnade och marginaliserade människor. Vi bör förbereda oss bättre inför nya sorts hot som hybridpåverkan och cyberattacker.

Vi utför ett ”stresstest av rättsstaten”, med hjälp av vilket vi kan säkerställa rättsstatsprincipernas hållbarhet mot attacker som också förekommit i en del EU-länder

Vi tryggar säkerhetsmyndigheternas handlingsförmåga och möjlighet att upprätthålla människors grundtrygghet och skydda liv och hälsa

Vi bekämpar hybridpåverkan och förbättrar den digitala säkerheten

Vi säkerställer beredskapen och krisuthålligheten i vårt samhälle

Vi förstärker demokratin i valsystemet

Vi främjar digitaliseringen och tryggar medborgarnas digitala grundrättigheter

Digitaliseringen påverkar oss varje dag och formar i stor utsträckning vårt samhälle. När effekterna av digitaliseringen styrs med hjälp av kunskapspolitik kan vi bygga en bättre morgondag för människorna och jordklotet. De Gröna främjar likställda och människoorienterade digitala tjänster. Vi vill att de digitala tjänsterna är lättillgängliga, trygga och användarvänliga, men att samma tjänster också fås icke-digitalt för dem som behöver det. Vi främjar öppenhet i den information som produceras med offentliga medel, för öppna data förbättrar genomskinligheten, gör förvaltningen effektivare och hjälper till att utveckla bättre tjänster. Öppenhetens förtjänster återspeglas brett i samhället och därför bör öppna data vara en grunduppgift för den offentliga förvaltningen.

Vi främjar en digitalisering som är människoorienterad

Vi fortsätter öppna offentligt finansierade databaser

Läs mera i De Grönas informationspolitiska program (2021)

Livskraftiga regioner och en hållbar rörlighet

Vi garanterar förutsättningar för ett gott liv överallt i Finland

De Gröna vill se ett Finland där man utvecklar olika områden utifrån deras egna utgångspunkter och säkerställer att alla regioner utvecklas. Ett gott liv och en hållbar livsstil, sysselsättning och företagande måste vara möjliga var man än bor. Den gröna regionalpolitiken bekämpar ojämlikhet och klimatkrisen överallt, men olika områden behöver olika lösningar.

Vi stöder hållbar tillväxt i stadsområdena

Vi förbättrar förutsättningarna för ett gott liv och livskraften i våra områden överallt i Finland

Vi bygger boendemiljöer som fungerar för folk i alla åldrar och hälsotillstånd, och som gör det lätt för folk att mötas

Vi bygger ett trafiksystem för framtiden som är hållbart och rättvist

Människor och varor måste röra sig över hela landet och över gränsen både smidigt och hållbart. Trafikutsläppen i hemlandet bör åtminstone halveras och utsläppen från flygtrafiken bör minskas också utanför våra gränser. Därför vill De Gröna speciellt satsa på kollektivtrafik, fotgängare, cyklister och på elektrifiering av trafiken. Vi förbättrar förutsättningarna för transportbranschen och bilismen att förnyas. Vi förnyar den ekonomiska styrningen av trafiken så att den på ett rättvist sätt uppmuntrar till hållbara val i de olika regionerna.

Vi främjar tågtrafiken i hela landet och ser till att hålla vägarna i skick

Vi förnyar den ekonomiska styrningen av rörligheten och gör den hållbar

Vi utreder möjligheterna att ta i bruk rättvisa vägavgifter regionalt

Vi förbättrar transportbranschens konkurrenskraft och hållbarhet

Vi gör hållbarheten lönsam inom jord- och skogsekonomin

Lantbruket i Finland och globalt står inför förändringar. Vårt beroende av fossila importråvaror höjer kostnaderna och mången företagare befinner sig i ekonomiskt trångmål. Samtidigt behövs det förnyelser inom jord- och skogsekonomin och satsningar på bekämpande av klimatförvandlingen och förstärkande av naturens mångfald. De Gröna är måna om odlarens välmåga och ett rättvist pris på den mat odlaren producerar. Vår jordbrukspolitik siktar på en förnyelse som gör att lönsamheten inom matproduktionen stiger, självförsörjningen ökar och miljöpåverkan minskar. Djurens välmåga, den sociala hållbarheten och miljöns tillstånd syns allt tydligare i konsumenternas värderingar och ger odlaren en konkurrensfördel. Stödpolitiken måste reformeras så att de lösningar som är hållbara ur miljösynvinkel alltid är de förmånligaste alternativen för odlaren.

Vi utvecklar matmarknaden så att producenten får en tillräcklig utkomst

Vi riktar jordbruksstöden till de aktiva odlarna så att stöden är bundna till matproduktionen, försörjningstryggheten och upprätthållande av de ekosystemtjänster som naturen erbjuder

Vi ökar den inhemska växtbaserade matproduktionen och minskar konsumtionen av kött

Vid produktionen av animaliska livsmedel främjar vi metoder som förbättrar näringscirkulationen och stöder naturens mångfald

Vi minskar utsläppen i luft och vattendrag från lantbruket

Vi ökar mångfalden i ekonomiskogarna och förbättrar deras skadetålighet

Läs mera om De Grönas jordbrukspolitiska program (2018) och skogspolitiska program (2020)

Vi tillgodoser djurens rättigheter förbättrar deras välmåga

Vår nuvarande livsstil är baserad på ett utnyttjande utan motstycke av en stor mängd djur, vilket är ekologiskt och etiskt ohållbart. Diskussionen om djurens välmåga och rättigheter har vuxit kraftigt de senaste åren, och hur djur blir bemötta bekymrar medborgarna mer än tidigare. De Grönas tänkande utgår från att djuren har ett värde som är omätbart och som är oberoende av människan. Människan har ett särskilt ansvar för de andra djuren för vi kan tvinga dem att underkasta sig oss och vi kan värdera våra gärningar ur en moralisk synvinkel. Lagstiftningen bör svara på utmaningarna från djurskyddet och dagens forskningsrön kring djurens förmågor och behov. Det här förutsätter betydande förändringar i våra konsumtionsvanor och vårt sätt att behandla djur.

Vi tryggar produktionsdjurens möjligheter att röra sig fritt och bete sig arttypiskt

Läs mera om De Grönas djurpolitiska linjedragning (2018)

Finland som en viktig del av Europa och världen

Vi fördjupar det europeiska samarbetet

Att lösa vår tids stora problem förutsätter ett starkt Europa. Europeiska unionen förmår effektivare än enskilda länder ta itu med klimatkrisen, försvagningen av demokratin och instabiliteten i våra närområden. Därför vill De Gröna fördjupa och bredda det europeiska samarbetet. Vi vill göra Europeiska unionen hållbarare och socialare. EU:s ekonomi- och näringslivspolitik måste förnyas för att bättre svara mot dagens krav. Vi vill också förstärka hörnstenarna i det europeiska samarbetet: de mänskliga rättigheterna, rättsstaten och demokratin.

Vi bekämpar klimatkrisen och minskningen av den biologiska mångfalden genom att förstärka EU:s program för grön utveckling

Vi uppdaterar EU:s ekonomi- och näringslivspolitik

Vi främjar en ansvarsfull företagsverksamhet och ingriper i skadlig skattekonkurrens

Vi svarar på migrationen på ett sätt som visar respekt för de mänskliga rättigheterna

Vi bygger ett socialt Europa och investerar i kompetens och kunnande

Vi förstärker demokratin inom EU:s beslutsfattande

Läs mera om De Grönas Europa-program (2021)

Vi driver en modig globalpolitik utifrån våra värderingar

Det internationella samfundet bör utgå från målsättningar kring jämlikhet, mänskliga rättigheter, rättsstaten, folkvälde och fred. Finland kan spela en större roll än landets storlek ger vid handen när det gäller att lösa gemensamma globala problem. Därför vill De Gröna att Finland försvarar en regelbaserad världsordning och förstärker Förenta Nationernas ställning. Vi främjar FN:s målsättningar kring hållbar utveckling samt ökar den internationella bistånds- och miljöfinansieringen.

Vi förstärker det internationella samarbetet

Vi ökar och effektiverar finansieringen av det internationella samarbetet

Vi främjar hållbar utveckling i allt internationellt samarbete

Vi säkrar Finlands försvar i alla situationer

Europas säkerhetssituation har rubbats i grunden och instabiliteten i världen har ökat. Nu måste vi klara av att omvärdera Finlands ställning i försvarssamarbetet och förstärka alliansen med andra länder. De Gröna vill utveckla värnplikten och trygga Finlands försvarsförmåga i alla situationer. Vi vill också göra Finland till en stormakt när det handlar om att bygga fred. Samtidigt ska vi stärka internationella avtal som begränsar skador orsakade av krig och främjar en kärnvapenfri värld.

Vi förstärker försvarssamarbetet

Vi förnyar stegvis värnplikten så att den bemöter människor jämlikt, förstärker förmågan att uthärda kriser och garanterar Finlands militära säkerhet.

Vi försvarar freden och förstärker tryggheten internationellt